Nationale Voorleesdagen: voorlezen is belangrijk!

Nationale Voorleesdagen bij Solidoe

Van 24 januari tot en met 3 februari 2024 zijn de Nationale Voorleesdagen. De Nationale Voorleesdagen bestaan al sinds 2004: dus het is dit jaar de 21ste keer. En Solidoe doet ook weer mee! Op veel locaties komen er voorlezers, dit zijn zowel vaders, moeders, opa’s en oma’s en medewerkers van de bibliotheek. Heel waardevol om zo samen aandacht te hebben en plezier te beleven aan voorlezen.

Het doel van de Nationale Voorleesdagen is dan ook ouders te stimuleren om te blijven voorlezen aan hun kinderen (0-6 jaar) die dat zelf nog niet (goed) kunnen. Hoe meer baby’s en peuters voorgelezen worden, hoe groter de kans dat ze ook op latere leeftijd nog met veel plezier zullen lezen. Ook prikkelt voorlezen de fantasie, vergroot het de woordenschat van kinderen en zorgt het voor een beter taalgevoel. Juist omdat wij weten dat voorlezen zo belangrijk is voor de ontwikkeling, is het ook een vast onderdeel in het dagprogramma op de kinderdagopvang.

Wij vinden niet alleen de taalontwikkeling belangrijk, maar ook de gezellige momenten, het genieten van een mooi verhaal en de herinneringen die worden gemaakt tijdens het voorlezen. Voorlezen blijft ook leuk voor kinderen die al wel kunnen lezen.

Om het voorlezen ook in de kinderdagopvang te ondersteunen, werken we bij Solidoe met voorleescoördinatoren. Dit zijn collega’s die via de bibliotheek worden opgeleid. Zij creëren en zijn verantwoordelijk voor een positief voorleesklimaat door o.a. een voorleesplan op te stellen, collega’s te inspireren en zorgen voor de aanschaf en het beheer van de kinderboeken op locatie.

Voor de start van de voorleesdagen wordt het prentenboeken van het jaar gekozen en komt er een top 10 van prentenboeken uit; Dit jaar is het gekozen prentenboek: Help! Een verrassing! van Miriam Bos.

Dit boek staat centraal tijdens de Voorleesdagen. En er worden dan ook allerlei spelactiviteiten gedaan rondom het thema van het boek.

Het boek gaat over August de Vos die niet van verrassingen houdt, het liefst rustig zit te lezen of mooie dingen maakt en Eekhoorn Suus, die dol is op rennen, springen en wilde dingen doen. Maar Suus heeft een verrassing voor hem. Wat zal dat zijn en vindt August het wel een leuke verrassing?

Bekijk de prentenboekentop 10 hier.

Tips & Tricks

 Voorlezen kan altijd😊 belangrijk is dat het vooral een leuk en ontspannen moment is. De allereerste tip is dan ook:

  • Kies een boek dat je zelf leuk vindt en natuurlijk ook past bij je kind.
  • Maak een gewoonte van het voorleesmoment. Lees voor op een vast moment. Kinderen vinden het fijn als ze op het voorleesmoment kunnen rekenen.
  • Maak je kind nieuwsgierig naar het verhaal; bekijk de voorkant en bedenk samen waar het boek over zou gaan.
  • Lees rustig voor, praat duidelijk en kijk je kind regelmatig aan.
  • Leg moeilijke woorden uit.
  • Laat je kind vertellen: geef je kind de kans iets te zeggen terwijl je voorleest. Elke opmerking over het verhaal is goed.
  • Lees hetzelfde boek een paar keer voor: Bij de eerste keer is je kind geboeid, bij de tweede keer herkent je kind situaties en daarna komt er aandacht voor de details.

Voorlezen in de thuistaal is belangrijk! Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed en dus ook in een andere taal voorgelezen. Want (groot)ouders kunnen het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie. Uit onderzoeken weten we dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal. Lang niet alle (groot)ouders zijn zich hier bewust van. In de bibliotheek zijn vertalingen van het Prentenboek van het Jaar 2024 in het Turks, Arabisch, Oekraïens en Pools te vinden.

Rekenmodule Kinderopvang

Maandlasten berekenen

Bekijk het aanbod van Solidoe!

Baby's

0 - 2 jaar

Peuters

2 - 4 jaar

Kinderen

4 - 13 jaar

Overig

aanbod

Rondleiding

Wil je even binnenkijken, onze medewerkers ontmoeten en de sfeer proeven? Dat kan! We geven je graag een rondleiding op onze locatie.

Echter kunnen we hier pas een datum voor prikken, zodra we ook daadwerkelijk plek hebben op onze locatie. Op die manier voorkomen we teleurstelling. Op dit moment geldt dat we voor (bijna) alle locaties een wachtlijst hebben. Het is daarom raadzaam om eerst je kind in te schrijven, zodat jullie op de wachtlijst komen te staan.

Werkwijze

Als organisatie voor kinderopvang denken we steeds na over onze rol in de opvoeding van de kinderen die aan ons toevertrouwd worden.

Missie

Iedereen de ruimte voor eigen wijze groei.

Visie

Solidoe wil de kinderopvang en het onderwijs transformeren tot één uitdagende en moderne (ontwikkel)omgeving voor het kind.

Blog
Week tegen de kindermishandeling
Lees meer
Blog
Week van de mediawijsheid
Lees meer
Overig nieuws
Aankondiging nieuwe directeur-bestuurder Stichting Kinderopvang Solidoe
Lees meer
Blog
Blog: Kinderboekenweek 2024
Lees meer
Blog
Week tegen pesten
Lees meer
Blog
Vakantie tips 2024
Lees meer