De dag van de moedertaal

De dag van de moedertaal

Elk jaar wordt door de UNESCO op 21 februari de ‘Internationale Dag van de Moedertaal’ (International Mother Language Day) gevierd. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid.

Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan en, wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen de diverse mensengroepen. Dit zou leiden tot meer begrip.
Voor kinderen met een andere culturele achtergrond is het belangrijk om de moedertaal goed te beheersen, omdat dit dé basis voor het leren van een nieuwe taal, zoals het Nederlands. Niet alleen is de moedertaal belangrijk voor een goede taalbasis, maar ze is ook zeer van belang voor de identiteitsontwikkeling en voor het contact met familie.

Het horen en (leren) spreken van de moedertaal is van belang voor de band tussen het kind en zijn familie en voor zijn eigen identiteitsontwikkeling. Mensen uiten hun gevoel het beste in hun moedertaal. Men zegt ook wel: moedertaal is de taal van je hart.

Moedertaal
Je moedertaal is een belangrijk onderdeel van je identiteit. Het is een deel van wie je bent en van waar je vandaan komt. Waarschijnlijk blijft dit een belangrijk deel van je leven omdat het je band en verbondenheid met je familie weergeeft. Het is ook de taal waarin je de wereld om je heen hebt leren kennen en ontdekken. Het is de taal waarin je je gevoelens uit en waarin je denkt.

Wanneer een ouder de moedertaal met zijn/haar kind spreekt, doorlopen deze kinderen een betere taalontwikkeling, waardoor ze het Nederlands daarna veel gemakkelijker en sneller aanleren. Bovendien blijkt dat meertaligheid het leggen van contacten met anderen bevordert en dat het zorgt voor een betere band tussen kinderen en hun ouders en de rest van de familie zoals opa’s en oma’s. Werken aan een meertalige taalontwikkeling is dus zinvol, leuk en uitdagend, maar niet altijd makkelijk.

Hoe geef je een plek aan de moedertaal op je groep?
• Vraag bij de intake naar de thuistaal van het kind en de ouders.
• Maak een welkomstbord in de thuistalen van de kinderen; je kan ouders en/of kinderen vragen om hier “welkom” of “hallo” aan toe te voegen, zo wordt het een gezamenlijk project.
• Je kan een grote wereldkaart ophangen zodat je kan aangeven waar een kind en/of ouders vandaan komen.
• Muziek gebruiken van de verschillende talen van de kinderen bij een activiteit.

Tips voor ouders
In de bibliotheek Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer wordt er voorgelezen in diverse talen.
Voor meer informatie kijk op:
https://www.debibliotheekamstelland.nl/home.html

Rekenmodule Kinderopvang

Maandlasten berekenen

Bekijk het aanbod van Solidoe!

Baby's

0 - 2 jaar

Peuters

2 - 4 jaar

Kinderen

4 - 13 jaar

Overig

aanbod

Rondleiding

Wil je even binnenkijken, onze medewerkers ontmoeten en de sfeer proeven? Dat kan! We geven je graag een rondleiding op onze locatie.

Echter kunnen we hier pas een datum voor prikken, zodra we ook daadwerkelijk plek hebben op onze locatie. Op die manier voorkomen we teleurstelling. Op dit moment geldt dat we voor (bijna) alle locaties een wachtlijst hebben. Het is daarom raadzaam om eerst je kind in te schrijven, zodat jullie op de wachtlijst komen te staan.

Werkwijze

Als organisatie voor kinderopvang denken we steeds na over onze rol in de opvoeding van de kinderen die aan ons toevertrouwd worden.

Missie

Iedereen de ruimte voor eigen wijze groei.

Visie

Solidoe wil de kinderopvang en het onderwijs transformeren tot één uitdagende en moderne (ontwikkel)omgeving voor het kind.

Blog
Feestmaand!?
Lees meer
Blog
Week tegen de kindermishandeling
Lees meer
Blog
Week van de mediawijsheid
Lees meer
Overig nieuws
Aankondiging nieuwe directeur-bestuurder Stichting Kinderopvang Solidoe
Lees meer
Blog
Blog: Kinderboekenweek 2024
Lees meer
Blog
Week tegen pesten
Lees meer