Ieder jaar wordt op 21 mei De Internationale dag van de Culturele Diversiteit (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development) door UNESCO georganiseerd. Deze dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor de waarde van culturele diversiteit en het belang van een harmonieuze samenleving.
Het doel van deze dag is om de mensen de mogelijkheid te geven tijdelijk stil te staan bij het belang en het begrip van de waarden van culturele diversiteit en hoe we ‘samen kunnen leven’.
Ook zorgt het ervoor dat mensen van verschillende culturen eerder in dialoog met elkaar gaan, waardoor ze meer respect en wederzijds begrip voor elkaars verschillen én overeenkomsten ontwikkelen. Dit is onmisbaar om vrede, stabiliteit en ontwikkeling in onze wereld vooruit te helpen.
Wat is diversiteit?
Als we het hebben over diversiteit wordt vaak meteen gedacht aan huidskleur, cultuur of religie. Soms ook aan het land van herkomst en de moedertaal. Maar diversiteit is veel meer dan dat.
Bij Solidoe verstaan we onder diversiteit alle verschillen tussen mensen in voorkeuren, talenten of temperamenten en alle verschillen in culturele achtergrond, leef-en opvoedingsstijl, sekse, religie, sociaal milieu, beroep of opleiding.
Met diversiteit bedoelen we in de praktijk dus eigenlijk alle (verschillende) kenmerken van jou als mens.
Belang van aandacht voor diversiteit
De kinderopvang is een minisamenleving, of anders gezegd een sociale oefenplaats voor kinderen. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, creatief, en gericht op interactie met hun omgeving. Zo ontwikkelen zij zich en geven ze betekenis aan de wereld om hen heen. De groep binnen de kinderopvang is hier onderdeel van. En deze groep vormt een unieke oefenplaats vol diversiteit in de breedste zin van het woord.
De culturele diversiteit in de groep is groter dan ooit; kinderen met een migratieachtergrond, kinderen die opgroeien in huis met een tuin, of een flat, kinderen die een muziekinstrument spelen of een sport beoefenen, kinderen van gescheiden ouders, samengestelde gezinnen en zo verder….. Ieder kind groeit op in een ander uniek gezin met een eigen achtergrond. Ieder gezin heeft hierin eigen waarden en normen.
Door op de groepen met kinderen te praten over verschillen en overeenkomsten leren we kinderen om respectvol om te gaan met elkaar en laten we kinderen met hun eigen nieuwsgierigheid en open blik op de wereld zien dat er meer manieren van leven zijn.
Diversiteit in de praktijk bij Solidoe
Bij Solidoe bereiden we kinderen voor op een plek in de samenleving. We ondersteunen kinderen in hun ontwikkeling op het gebied van respect hebben voor elkaar, rekening houden met elkaar, verantwoordelijk zijn voor elkaar en durven zeggen wat je belangrijk vindt. Dit vraagt van de pedagogisch medewerker dat deze kennis heeft van diversiteit en in staat is om hier op een sensitief responsieve manier mee op te gaan.
Cultuursensitief werken is vragen stellen zonder oordeel en nieuwsgierig zijn naar elkaar. Centraal hierin staat wederkerigheid, een open houding en interesse in elkaar, oog hebben voor elkaars overeenkomsten en verschillen.
Op de groep is het belangrijk dat kinderen zichzelf herkennen en zich daardoor veilig voelen. Wij kiezen voor spelmaterialen en boeken waarin ieder kind zich kan identificeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan poppen met verschillende huidskleuren of boeken waarin kinderen staan die van verschillende culturele afkomsten zijn, in een rolstoel zitten of die gaan over samengestelde gezinnen.
Boekentips
Hé, wie ben jij? van Monique Tekstra-van Lochem
Laat kinderen kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen aan de hand van leeftijdsgenootjes die antwoord geven op diverse vragen.
Welkom bij ons thuis van Moira Butterfield
Ontdek alles – de verschillen, maar ook de overeenkomsten – over het leven van kinderen in andere landen in Welkom bij ons thuis.
Ik ben ik en jij bent jij van Karl Newson
Dit prentenboek gaat over verschillen en overeenkomsten.
Julia heeft twee huizen van Nicoline Wisse Smit
Verhalen voor kinderen van gescheiden ouders
Eén grote familie van Elisenda Roca
Dit is een prentenboek over verschillende nationaliteiten en gezinssamenstellingen