Blog: Kinderboekenweek 2024

Van 2 tot en met 13 oktober 2024 vieren we de Kinderboekenweek met het vrolijke en inspirerende thema “Lekker Eigenwijs!”

Dit thema sluit helemaal aan bij de missie van Solidoe: ‘Iedereen de ruimte voor eigen wijze groei’. Vanuit deze missie hebben we als Solidoe een veelomvattende insteek: kinderen ruimte geven hun eigen pad te gaan.

Het thema “Lekker Eigenwijs!” moedigt kinderen aan om hun unieke persoonlijkheid te omarmen en om buiten de gebaande paden te denken. Eigenwijs zijn betekent niet alleen dat je je niet altijd aan de regels houdt, maar ook dat je nieuwe ideeën en perspectieven durft te verkennen.

Kinderboeken zitten vol met sterke personages die ons laten zien hoe leuk het is om lekker te doen wat jij wilt.

Van Matilda tot Mees Kees en van de NEEhoorn tot de dappere ridster. Ga mee naar werelden waar drie maal drie zes is, waar je niet naar volwassenen hoeft te luisteren en waar je de hele dag ijs kunt eten. Duik in een boek en vier het dwars zijn! Deze Kinderboekenweek lezen we boeken over personages die een tikkeltje tegendraads en lekker eigenwijs zijn.

Het Kinderboekenweekgeschenk “Schatpakkers” is dit jaar geschreven door Pieter Koolwijk.

Het prentenboek van de Kinderboekenweek  De vierling op de vensterbank is gemaakt door Noëlle Smit.

Waarom doet lezen ertoe?

(Voor)lezen ligt aan de basis van de taal- en leesontwikkeling van kinderen en aan de kansen die zij krijgen op school en in de maatschappij. Lezen verruimt ons denken, leert ons om anderen beter te begrijpen en vergroot ons welzijn. Juist daarom is inzetten op leesbevordering zo noodzakelijk.

Voordelen van (voor)lezen

  1. Grotere woordenschat

Kinderen die al vanaf jonge leeftijd (jonger dan 8 maanden) worden voorgelezen hebben op de leeftijd van 15 maanden al een grotere woordenschat dan leeftijdsgenootjes die niet of nauwelijks worden voorgelezen. Dit verschil wordt alleen maar groter naarmate kinderen ouder worden. De woordenschat van voorgelezen kinderen is groter omdat in boeken andere woorden worden gebruikt dan je in het dagelijks leven gebruikt.

2. Taalvaardiger

Naast het gebruik van andere woorden, komen in boeken ook andere zinnen voor dan kinderen in het dagelijks leven horen. Kinderen worden hierdoor taalvaardiger, zowel in spreken als in schrijven op latere leeftijd.

3. Voorlezen zorgt voor ontspanning

Uit onderzoek is gebleken dat voorlezen kinderen rustig maakt.

Het kan helpen bij het ontspannen en verminderen van stress voor zowel de voorlezer als de luisteraar.

4. Betere concentratie

Kinderen die vroeg worden voorgelezen, leren zich al op jonge leeftijd voor wat langere tijd te concentreren op dezelfde activiteit. Ook op latere leeftijd blijft dit effect behouden.

5. Groter inlevingsvermogen

In boeken komen vaak situaties voor die kinderen in het dagelijks leven niet zomaar meemaken, dit zorgt voor een groter inlevingsvermogen. Kinderen leren uit boekjes hoe een ander zich kan voelen en passen dit ook toe in het echte leven.

6. Cultuur en kennis

Door te voorlezen maken kinderen kennis met verschillende culturen, verhalen en geschiedenis,     wat bijdraagt aan hun algemene ontwikkeling.

7. Verbinding tussen volwassene en kind

Door samen in een boek te duiken ontstaat er een moment van volledige aandacht voor elkaar. Samen beleef je het avontuur in het boek. Het bevordert een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

 

Al met al is voorlezen een waardevolle activiteit die op verschillende manieren bijdraagt aan de ontwikkeling en het welzijn van kinderen.

 

Boekentips

Voor 4-5 jarigen

Het eigenwijze ei Milja Praagman

De Neehoorn Marc-Uwe Kling

Voor 6-7 jarigen

Floddertje Annie M.G. Schmidt

Rosa Parks Marta Antelo

Voor 8-9 jarigen

De regels van floor Marjon Hoffman

Sjakie en de Chocoladefabriek Roald Dahl

Voor 10-12 jarigen

Rekenen voor je leven Edward van de Vendel

Gozert Pieter Koolwijk

Rekenmodule Kinderopvang

Maandlasten berekenen

Bekijk het aanbod van Solidoe!

Baby's

0 - 2 jaar

Peuters

2 - 4 jaar

Kinderen

4 - 13 jaar

Overig

aanbod

Rondleiding

Wil je even binnenkijken, onze medewerkers ontmoeten en de sfeer proeven? Dat kan! We geven je graag een rondleiding op onze locatie.

Echter kunnen we hier pas een datum voor prikken, zodra we ook daadwerkelijk plek hebben op onze locatie. Op die manier voorkomen we teleurstelling. Op dit moment geldt dat we voor (bijna) alle locaties een wachtlijst hebben. Het is daarom raadzaam om eerst je kind in te schrijven, zodat jullie op de wachtlijst komen te staan.

Werkwijze

Als organisatie voor kinderopvang denken we steeds na over onze rol in de opvoeding van de kinderen die aan ons toevertrouwd worden.

Missie

Iedereen de ruimte voor eigen wijze groei.

Visie

Solidoe wil de kinderopvang en het onderwijs transformeren tot één uitdagende en moderne (ontwikkel)omgeving voor het kind.

Overig nieuws
Aankondiging nieuwe directeur-bestuurder Stichting Kinderopvang Solidoe
Lees meer
Blog
Blog: Kinderboekenweek 2024
Lees meer
Blog
Week tegen pesten
Lees meer
Blog
Vakantie tips 2024
Lees meer
Blog
Loose parts
Lees meer
Blog
Modderdag 2024
Lees meer