Blog: Het is weer zomertijd!

Het is weer zomertijd! 

 

 

De zomertijd gaat in de nacht van zaterdag 30 en zondag 31 maart 2024 in. De klok gaat dan een uur vooruit, van 02.00 uur naar 03.00 uur. Hierdoor is het ‘s ochtends iets langer donker en ‘s avonds langer licht.
Door de klok te verzetten komt de periode van daglicht beter overeen met de periode dat de meeste mensen wakker zijn. ‘s Ochtends vroeg is tijdens het begin van zomertijd dan weer een uurtje langer donker en ‘s avonds is het een uur langer licht. We kunnen dus met z’n allen iets langer van het daglicht genieten.

Het lijkt niet heel ingrijpend, een nachtje dat zestig minuten korter duurt, maar toch kunnen zowel volwassenen als kinderen hier wel degelijk last van hebben! Hoewel de dagen langzaamaan langer worden, is de overgang naar de zomertijd vrij abrupt. Van de ene op de andere nacht is er plotsklaps een uur ‘verdwenen’ en leven we een uur later. 

Het ene kind merkt hier misschien niet zoveel van, maar het kan maar zo zijn dat een ander kind hier wel last van heeft.
Het is namelijk niet zo dat als de klok “aan de muur” wordt gewijzigd, onze biologische klok hetzelfde doet. Deze tikt nog net zo door zoals hij gewend is. Er zijn verschillende factoren die invloed uitoefenen op onze interne klok. Denk hierbij aan dingen als licht, temperatuur en geluid, maar ook aan onze dagelijkse gewoonten of slaaprituelen.

 

Wennen aan de zomertijd: 

Hierbij wat handige tips

  • Verschuif de bedtijd

Start een week van tevoren met het verschuiven van de bedtijd. Breng je kind elke avond 5 à 10 minuten eerder naar bed en wek het ‘s ochtends 5 à 10 minuten eerder. Hierdoor loopt de biologische klok van je kind bijna gelijk aan de zomertijd als deze ingaat.

  • Maak het ’s avonds donker en ’s ochtends licht

Zorg dat het bij het naar bed gaan donker is in de slaapkamer van je kind. Door het ’s avonds donker te maken, maakt het lichaam melatonine aan waardoor je sneller in slaap valt. Doe ’s ochtends direct de gordijnen open. Daglicht stimuleert de aanmaak van cortisol en adrenaline waardoor je kind goed wakker wordt.    

  • Vaste avondrituelen

Houd je vast aan een vast avondritueel zodat je kind in de ‘slaapmodus’ komt. Denk aan: tandenpoetsen, verhaal voorlezen, liedje zingen, lamp uit. Je zult zien dat je kind makkelijker in slaap valt.

  • Ga naar buiten

Ga in het weekend dat de klok vooruitgaat lekker samen naar buiten. Je kind kan dan goed zijn energie kwijt en ’s avonds moe maar voldaan in bed kruipen.

  • Maak je niet druk

Geef je kind de tijd om aan de ‘nieuwe tijd’ te wennen. De meeste kinderen wennen na een paar dagen al aan de zomertijd.

 

Tot slot, bedenk dat ieder kind verschillend is en op een andere manier reageert op een overgang als deze. Wees flexibel en maak je niet druk als het meer tijd kost dan je van tevoren had bedacht. Het is normaal als je kind een week nodig heeft om te wennen aan het nieuwe ritme. Neem er de tijd voor en geef je kind de ruimte om zelf zijn eigen ritme terug te vinden.

Rekenmodule Kinderopvang

Maandlasten berekenen

Bekijk het aanbod van Solidoe!

Baby's

0 - 2 jaar

Peuters

2 - 4 jaar

Kinderen

4 - 13 jaar

Overig

aanbod

Rondleiding

Wil je even binnenkijken, onze medewerkers ontmoeten en de sfeer proeven? Dat kan! We geven je graag een rondleiding op onze locatie.

Echter kunnen we hier pas een datum voor prikken, zodra we ook daadwerkelijk plek hebben op onze locatie. Op die manier voorkomen we teleurstelling. Op dit moment geldt dat we voor (bijna) alle locaties een wachtlijst hebben en er geen plekken beschikbaar zijn. Het is daarom raadzaam om eerst je kind in te schrijven, zodat jullie op de wachtlijst komen te staan.

Werkwijze

Als organisatie voor kinderopvang denken we steeds na over onze rol in de opvoeding van de kinderen die aan ons toevertrouwd worden.

Missie

Iedereen de ruimte voor eigen wijze groei.

Visie

Solidoe wil de kinderopvang en het onderwijs transformeren tot één uitdagende en moderne (ontwikkel)omgeving voor het kind.

Overig nieuws
Blog: Alle schermen de deur uit? Media Ukkie Dagen 2024
Lees meer
Overig nieuws
Blog: Het is weer zomertijd!
Lees meer
Overig nieuws
De dag van de moedertaal
Lees meer
Overig nieuws
Nationale Voorleesdagen: voorlezen is belangrijk!
Lees meer
Overig nieuws
Train je brein met de Solidoe kerst-woordzoeker!
Lees meer
Overig nieuws
Tips & tricks: Hoe houd ik de Sinterklaastijd een beetje relaxt?
Lees meer