Loose parts

De theorie van de “losse stukjes”

Losse stukjes of ‘loose parts’ hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op jonge kinderen

 

 

Wat zijn ‘loose parts’?

‘Loose parts’ zijn losse dingen die kinderen kunnen manipuleren, verplaatsen en combineren op oneindig veel manieren. Het gaat dus om veelzijdige materialen. Ze moeten niet op één vaste manier gebruikt worden, wat wel het geval is bij bijvoorbeeld een puzzel of een speelgoedauto. Kinderen kunnen zelf kiezen hoe ze spelen met de losse stukjes en zelf creaties maken.

Al handelend bouwen kinderen op een actieve manier kennis op. Kinderen zoeken zelf nieuwe mogelijkheden, spelideeën en oplossingen met het materiaal. Kinderen kunnen de losse onderdelen als op zichzelf staand speelgoed of in combinatie met ander speelgoed gebruiken. Solidoe ziet kinderen als ontdekkingsreizigers Jonge kinderen ontwikkelen zich en leren door spelenderwijs te doen, te ervaren en te beleven. Het aanbieden van loose parts past dus prima bij de visie van Solidoe.

 

 

Wat leren kinderen van het spelen met Loose Parts?

  • De fantasie en creativiteit wordt geprikkeld: hoe kun je materiaal op verschillende manieren gebruiken?
  • Het spelen met ‘Loose Parts’ kan zowel individueel als met meerdere kinderen: daarbij wordt de sociaal-emotionele ontwikkeling gestimuleerd.
  • Het stimuleert het abstracte denken en het probleemoplossend vermogen: wat kun je ergens van maken en hoe kun je iets inzetten op een nieuwe manier?
  • Het kind leert zelf te experimenteren en materialen te ontdekken.
  • Het kind doet nieuwe ervaringen op met verschillende materialen.
  • Het spelen met ‘Loose Parts’ stimuleert het zelfvertrouwen, want er is namelijk geen goed of fout. Kinderen bepalen zelf uitdagingen aansluitend op hun eigen ontwikkelingsniveau. Ze kunnen samen spelen, alleen spelen, dingen bouwen en creëren.

 

          

 

 

Klik hier om onze uitleg video te bekijken:

 

Rekenmodule Kinderopvang

Maandlasten berekenen

Bekijk het aanbod van Solidoe!

Baby's

0 - 2 jaar

Peuters

2 - 4 jaar

Kinderen

4 - 13 jaar

Overig

aanbod

Rondleiding

Wil je even binnenkijken, onze medewerkers ontmoeten en de sfeer proeven? Dat kan! We geven je graag een rondleiding op onze locatie.

Echter kunnen we hier pas een datum voor prikken, zodra we ook daadwerkelijk plek hebben op onze locatie. Op die manier voorkomen we teleurstelling. Op dit moment geldt dat we voor (bijna) alle locaties een wachtlijst hebben. Het is daarom raadzaam om eerst je kind in te schrijven, zodat jullie op de wachtlijst komen te staan.

Werkwijze

Als organisatie voor kinderopvang denken we steeds na over onze rol in de opvoeding van de kinderen die aan ons toevertrouwd worden.

Missie

Iedereen de ruimte voor eigen wijze groei.

Visie

Solidoe wil de kinderopvang en het onderwijs transformeren tot één uitdagende en moderne (ontwikkel)omgeving voor het kind.

Overig nieuws
Vakantie tips 2024
Lees meer
Overig nieuws
Loose parts
Lees meer
Blog
Modderdag 2024
Lees meer
Blog
Internationale dag van de Culturele Diversiteit
Lees meer
Blog
Alle schermen de deur uit? Media Ukkie Dagen 2024
Lees meer
Blog
Het is weer zomertijd!
Lees meer