Modderdag 2023: vies worden mag!

Tijdens ModderDag op 29 juni staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. En daarbij mag je vies worden!

Even in het kort: hoe is ModderDag tot stand gekomen?

In 2009 op een World Forum bijeenkomst is het idee voor International Mud Day ontstaan, met als doel kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven. Gillian McAuliffe uit Australië en Bishnu Bhatta uit Nepal bespraken de uitdagingen die kinderen tegenkwamen bij het spelen in de modder in hun eigen omgeving. Waar op de dorre zandvlakten van Perth, Australië weinig modder te vinden is en een cultuur heerst van ‘niet vies willen worden’, was in Nepal meer dan genoeg modder maar hadden kinderen onvoldoende kleding om deze vies te kunnen maken en daarna te wassen.

Ervaren en verbinden

Wat begon als een kledinginzamelingsactie en uitwisseling tussen kinderen uit Nepal en Australië is uitgegroeid tot een internationale dag. De bedoeling van deze dag is om kinderen positieve ervaringen in de natuur op te laten doen en de verbinding op sociaal gebied te vergroten. In 2013 was voor het eerst in Nederland ModderDag. Sinds 2019 wordt dit door het IVN (Instituut voor Natuureducatie) georganiseerd.

Waarom meedoen?
Heel veel kinderen weten tegenwoordig niet meer hoe het is om slootje te springen, een steentje over het water te keilen of te wat te ervaren als je blootvoets loopt. Vroeger waren minder alternatieven zoals televisie, games en tablets. Het ontdekken van de wereld gebeurt nu steeds vaker via die weg. Dat is het niet alleen; kinderen kregen ook meer de ruimte om hun eigen omgeving te verkennen. En buiten het zicht van volwassenen op ontdekkingstocht te gaan. Met de toenemende verkeersdrukte en de nadruk op alle mogelijke gevaren, is het territorium van kinderen kleiner geworden. Het beperkt zich vaak tot de straat of de buurt. En dat draagt eraan bij dat de kloof tussen mens en natuur groter en groter wordt, terwijl we er onlosmakelijk mee verbonden zijn. Steeds minder kinderen spelen dus buiten en trekken de natuur in.

ModderDag………………….meer dan alleen kliederen met modder

Met modder kun je spelen, dat weet bijna iedereen. Maar wat is nu eigenlijk de meerwaarde van modder voor kinderen? Naast dat het heel erg leuk is, is het ook erg leerzaam en interessant. Het voelen van het natuurlijke materiaal, het ruiken en het ervaren zijn elementen die hierbij naar voren komen. Veel volwassenen vinden modder vies. Als we een modderpoel zien of een diepe, grote plas, dan lopen we eromheen. Kinderen doen dat niet. Geef ze modder en ze gaan roeren met een stok, springen in de plas, beginnen te spetteren en hebben veel plezier. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Ze verwonderen zich over wat ze zien en meemaken en willen graag van alles ontdekken. Bij Solidoe vinden wij het altijd belangrijk dat kinderen zelf ervaren, uitproberen en ontdekken. Dus ook op ModderDag.

Waarom is spelen met modder, zand en water belangrijk voor kinderen?

Ten eerste voor de ontwikkeling van hun zintuigen en motoriek. Met alle zintuigen (voelen, ruiken, horen en zien) ervaren kinderen de modder. Het daagt uit tot bewegen. Tot voelen, wrijven, kneden, roeren, maar ook door de modder lopen, stampen, glijden. De mogelijkheden met zand en water zijn eindeloos.

Fantasie prikkelen

Daarnaast is het goed voor de creatieve ontwikkeling. Met materialen die geen duidelijk doel hebben, zoals zand en water,  kan je van alles doen. Het stimuleert creatief denken en de fantasie. Als je bij droog zand water doet ontdek je dat het verandert in modder, maar als het zand te nat is lukt het niet goed om een taartje te bakken.

Logisch denken

Oudere kinderen ontwikkelen inzicht en logisch denken. Bijvoorbeeld bij het graven van gangen en maken van dijken. Ze ontdekken bijvoorbeeld dat een dijkdoorbraak een ander waterstroompje kan doen dichtslibben. Het zijn in de natuur heeft natuurlijk ook bewezen dat het helpt bij de ontwikkeling van de hersenen. Het is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Kinderen (en volwassenen ook) doen positieve natuurervaringen op.

Activiteiten voor ModderDag

  • Loop een blotevoetenpad of maak er zelf eentje
  • Organiseer een MudRun
  • Maak een complete modderspeeltuin met allerlei wateractiviteiten
  • Maak een overheerlijke moddersoep
  • Met modder kan je hele mooie schilderijen maken op de tegels.
  • Maak een modder glijbaan

Het allerbelangrijkste is eens lekker vies worden en plezier hebben!

Rekenmodule Kinderopvang

Maandlasten berekenen

Bekijk het aanbod van Solidoe!

Baby's

0 - 2 jaar

Peuters

2 - 4 jaar

Kinderen

4 - 13 jaar

Overig

aanbod

Rondleiding

Wil je even binnenkijken, onze medewerkers ontmoeten en de sfeer proeven? Dat kan! We geven je graag een rondleiding op onze locatie.

Echter kunnen we hier pas een datum voor prikken, zodra we ook daadwerkelijk plek hebben op onze locatie. Op die manier voorkomen we teleurstelling. Op dit moment geldt dat we voor (bijna) alle locaties een wachtlijst hebben. Het is daarom raadzaam om eerst je kind in te schrijven, zodat jullie op de wachtlijst komen te staan.

Werkwijze

Als organisatie voor kinderopvang denken we steeds na over onze rol in de opvoeding van de kinderen die aan ons toevertrouwd worden.

Missie

Iedereen de ruimte voor eigen wijze groei.

Visie

Solidoe wil de kinderopvang en het onderwijs transformeren tot één uitdagende en moderne (ontwikkel)omgeving voor het kind.

Blog
Week tegen de kindermishandeling
Lees meer
Blog
Week van de mediawijsheid
Lees meer
Overig nieuws
Aankondiging nieuwe directeur-bestuurder Stichting Kinderopvang Solidoe
Lees meer
Blog
Blog: Kinderboekenweek 2024
Lees meer
Blog
Week tegen pesten
Lees meer
Blog
Vakantie tips 2024
Lees meer