Modderdag

Modderdag

Op 29 juni is het weer Modderdag! Op deze dag staat het spelen met zand, aarde en water centraal en krijgen de kinderen bij Solidoe kinderopvang de kans om modder te maken, te ontdekken en ervaren met hun zintuigen en het hele lijf. En dat is belangrijk!

Voor de hersenontwikkeling is het van groot belang dat kinderen kunnen experimenteren. Wetenschappelijk is er aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Wanneer kinderen vies mogen worden, nemen bijvoorbeeld creativiteit, nieuwsgierigheid en kwaliteit van spel toe. Kinderen die veel buiten spelen hebben minder last van bijziendheid dan kinderen die weinig buiten spelen, omdat ze meer ver weg kijken dan kinderen die meer binnen spelen.

Wat is er mooier dan te experimenteren met modder, denk hierbij aan het proeven, voelen en ruiken aan modder. Het knijpen in modder en kijken naar het effect en het ervaren wat je er mee kunt maken. Wat als ik er meer of minder water bij doe? Modder laat zich omvormen naar wat het kind zelf wil, binnen de eigen mogelijkheden. Kinderen verwonderen zichzelf door ontdekkingen te doen en te experimenteren. Wat zelf ontdekt en ervaren wordt, wordt beter onthouden.

Buiten liggen de materialen voor het oprapen en kinderen geven er een eigen betekenis aan: stokjes die je vindt worden kaarsjes, lepels of frietjes. Modder kan een taart, soep, bouwwerk of poep zijn. Een steentje wordt de kers op de taart. Deze ervaringen dragen bij aan de creativiteit en taalvaardigheid van kinderen. Ook het scheppen van modder in emmertjes en verplaatsen naar andere plekken is goed voor de motorische ontwikkeling. Door te lopen door een modderpoel ervaren de kinderen verschillende soorten ondergronden. Bijvoorbeeld van de tegels (hard, ruw) of het gras (zacht, kriebelig) door de modderpoel (nat, zacht) weer terug op de tegels/gras.

Het samen modder maken en ontdekken is voor kinderen een uitgelezen moment om te werken aan hun sociale vaardigheden in samenspel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan samenwerken en samen plezier beleven. Daarnaast is het goed voor het concentratievermogen en kinderen leren beter omgaan met risico’s als vallen en uitglijden. En niet te vergeten: buitenspelen in een natuurrijke omgeving draagt bij aan een positievere houding en gedrag tegenover natuur en milieu. Kortom, oude kleren aan doen en lekker spelen met modder!

Rekenmodule Kinderopvang

Maandlasten berekenen

Bekijk het aanbod van Solidoe!

Baby's

0 - 2 jaar

Peuters

2 - 4 jaar

Kinderen

4 - 13 jaar

Overig

aanbod

Rondleiding

Wil je even binnenkijken, onze medewerkers ontmoeten en de sfeer proeven? Dat kan! We geven je graag een rondleiding op onze locatie.

Echter kunnen we hier pas een datum voor prikken, zodra we ook daadwerkelijk plek hebben op onze locatie. Op die manier voorkomen we teleurstelling. Op dit moment geldt dat we voor (bijna) alle locaties een wachtlijst hebben en er geen plekken beschikbaar zijn. Het is daarom raadzaam om eerst je kind in te schrijven, zodat jullie op de wachtlijst komen te staan.

Werkwijze

Als organisatie voor kinderopvang denken we steeds na over onze rol in de opvoeding van de kinderen die aan ons toevertrouwd worden.

Missie

Iedereen de ruimte voor eigen wijze groei.

Visie

Solidoe wil de kinderopvang en het onderwijs transformeren tot één uitdagende en moderne (ontwikkel)omgeving voor het kind.

Overig nieuws
Blog: Alle schermen de deur uit? Media Ukkie Dagen 2024
Lees meer
Overig nieuws
Blog: Internationale dag van de Culturele Diversiteit
Lees meer
Overig nieuws
Blog: Het is weer zomertijd!
Lees meer
Overig nieuws
De dag van de moedertaal
Lees meer
Overig nieuws
Nationale Voorleesdagen: voorlezen is belangrijk!
Lees meer
Overig nieuws
Train je brein met de Solidoe kerst-woordzoeker!
Lees meer