Momenten bij bijzondere kleuter- en peutergroep Het Duet

‘Neehee juf, zo heet ik niehiet! Ik heet Sinneklas. Ik geef cadeautjes!’

Een groep van zeven peuters en kleuters heeft Lotte, leerkracht bij Het Duet, vanmiddag. Van maar liefst zes verschillende nationaliteiten! De één is hier nog maar drie maanden, de ander is hier geboren, maar ze kunnen allemaal extra aandacht voor taalontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling gebruiken.

De groep, die recent gestart is in Integraal Kindcentrum Het Duet, is bijzonder. Voor zulke kleine nieuwkomers en tweetaligen zijn er weinig opties. ‘Taalklassen kun je als nieuwkomer pas volgen vanaf 6 jaar. Hier kunnen peuters en kleuters met een VE-indicatie terecht, die vervolgens naar groep 1 zullen gaan in het Duet. Opvang en school overleggen veel met elkaar over de kinderen. Ook mogen de oudsten alvast ‘oefenen’ met wennen aan groep 1, op de enige dag in de week dat de peuter- en kleutergroep gesloten is’, licht Lotte de doorgaande lijn en de voordelen binnen het IKC toe.

De peuters en kleuters komen vier dagen per week naar de groep, die een samenwerking is tussen kinderopvangorganisatie Solidoe en IKC Het Duet. De jongste kinderen van 3 tot 4 jaar gaan om 12.15 naar huis, de oudsten van 4 tot 4,5 jaar blijven dan nog twee uur.

Waar de leerkracht zich in de middag met de oudste kinderen richt op het maken van een ‘werkje’(altijd ter stimulatie van de ontwikkeling), mogen de kinderen in de ochtend wat meer spelen bij pedagogisch medewerker Madelon. ‘We maken mee dat kinderen nog geen woord Nederlands of Engels spreken. Dan moet je echt met handen en voeten communiceren. We hebben verschillende trainingen gevolgd om op deze groep te kunnen werken; onder andere over het herkennen van trauma’s, maar ook over hoe je taal eigenlijk aanbiedt aan kinderen die aanmerking komen voor deze groep.’

Dat dat net anders is doorgaans, wordt duidelijk als het Afghaanse meisje dat pas drie maanden in Nederland is, denkt dat ze haar tas moet opbergen in de box die boven op de bouwhoek staat. Terwijl Madelon haar duidelijk wil maken dat ze mag gaan ‘spélen’. Madelon articuleert nog een keer duidelijk, maakt herhalende handbewegingen en legt een aantal blokken klaar. Ze herhaalt het woord ‘spelen’ vaak. En ja hoor, het meisje gaat met de blokken aan de slag.

De kinderen kwebbelen in alle talen gezellig door elkaar, twee verstaan elkaar onderling in het Engels, twee anderen in het Arabisch. Het naspelen van Sinterklaas en zijn Pieten op de boot is veeeel te leuk en dus wordt het woord ‘opruimen’, een tijdlang niet goed begrepen. ‘Zoals dat overal gaat’, lacht Lotte. Toch gaan de kinderen geïnteresseerd aan de grote tafel zitten om een ‘werkje’ te doen. Allemaal op hun eigen niveau. Ze luisteren aandachtig naar Lotte en er heerst weer rust. ‘Zo zie je dat structuur al een hele hoop kan doen.’

Rekenmodule Kinderopvang

Maandlasten berekenen

Bekijk het aanbod van Solidoe!

Baby's

0 - 2 jaar

Peuters

2 - 4 jaar

Kinderen

4 - 13 jaar

Overig

aanbod

Rondleiding

Wil je even binnenkijken, onze medewerkers ontmoeten en de sfeer proeven? Dat kan! We geven je graag een rondleiding op onze locatie.

Echter kunnen we hier pas een datum voor prikken, zodra we ook daadwerkelijk plek hebben op onze locatie. Op die manier voorkomen we teleurstelling. Op dit moment geldt dat we voor (bijna) alle locaties een wachtlijst hebben en er geen plekken beschikbaar zijn. Het is daarom raadzaam om eerst je kind in te schrijven, zodat jullie op de wachtlijst komen te staan.

Werkwijze

Als organisatie voor kinderopvang denken we steeds na over onze rol in de opvoeding van de kinderen die aan ons toevertrouwd worden.

Missie

Iedereen de ruimte voor eigen wijze groei.

Visie

Solidoe wil de kinderopvang en het onderwijs transformeren tot één uitdagende en moderne (ontwikkel)omgeving voor het kind.

Overig nieuws
Blog: Alle schermen de deur uit? Media Ukkie Dagen 2024
Lees meer
Overig nieuws
Blog: Internationale dag van de Culturele Diversiteit
Lees meer
Overig nieuws
Blog: Het is weer zomertijd!
Lees meer
Overig nieuws
De dag van de moedertaal
Lees meer
Overig nieuws
Nationale Voorleesdagen: voorlezen is belangrijk!
Lees meer
Overig nieuws
Train je brein met de Solidoe kerst-woordzoeker!
Lees meer