Tips & tricks: Week tegen pesten: samenleven kun je leren!

Van 25 t/m 29 september is de Week Tegen Pesten met als slogan: ‘Goed voor elkaar!’ Zijn jullie goed voor elkaar? Dan hebben jullie het goed voor elkaar! Goed zijn voor elkaar, het klinkt eenvoudiger dan het is. Soms botst het, zo ook op de kinderopvang. Als kind wordt je geplaatst in een groep die je niet zelf hebt uitgekozen. Kinderen met wie je overeenkomsten hebt, maar ook verschillen. En toch moet je het samen doen. Het goede nieuws is: Samenleven kun je leren:)

Onze tips & tricks:

De kinderopvang als oefenplaats
In een veilige omgeving, zoals de kinderopvang, kun je oefenen in het respectvol omgaan met elkaar. Dat daar soms spanning bij komt kijken, kan ongemakkelijk zijn, maar ook verrijkend. Het laat de diversiteit zien van onze samenleving. Juist de omgang met kinderen die anders zijn of anders denken helpt kinderen om onderlinge verdraagzaamheid te ontwikkelen en pesten tegen te gaan. Dit vraagt oefening en ruimte om fouten te mogen maken. Dat is nodig om een sociaal veilige leeromgeving te creëren. En juist van fouten maken leer en ontwikkel je samen.

Samenleven kun je leren
Dienen als veilige oefenplaats, dat is dé kracht van de kinderopvang! Kinderen oefenen bij Solidoe met samen spelen, samen leren en samen leven. We begeleiden kinderen in het omgaan met elkaar en brengen hen spelenderwijs sociale kennis en vaardigheden bij. Dat helpt ze om relaties met anderen te kunnen opbouwen en onderhouden.

Zo doen ze vaardigheden op voor het “grote-mensenleven”. Dat bereiken we niet door kinderen maar gewoon bij elkaar te zetten en te zien wat ervan komt; we besteden actief aandacht aan samen zijn. Hoe? Bijvoorbeeld door baby’s tegenover elkaar op de grond te leggen, of naast elkaar voor de spiegel. Een goede manier om elkaar te ontdekken. Peuters nodigen we uit tot samenspel door de verschillende aantrekkelijk ingerichte hoeken. Mooi om te zien hoe ze elkaar hierin vinden. Bij grotere kinderen gaan we bewuster in gesprek over hoe je dat doet, samen zijn en elkaar respecteren. Zeker op momenten dat het botst.

Soms botst het. En dat is oké. We hoeven echt niet allemaal de dikste vrienden te zijn. ‘Samen’ gaat ook over leren hoe je met conflicten omgaat. Wat doe je als een ander net dat autootje voor je neus wegkaapt? Of het laatste stukje appel opeet waar jij net zo een zin in had?

De rol van de volwassenen
Als volwassenen zijn we geneigd om zo’n situatie eerst te analyseren: wat gebeurde er precies, wat deed jij, wat deed hij? Veel beter is het om aan de kinderen te vragen hoe ze het willen oplossen. Vaak komt daar iets heel moois uit, wat voor alle partijen werkt. En je draagt op die manier bij aan hun zelfredzaamheid en zelfvertrouwen.

Als volwassene leer je kinderen hoe ze met elkaar omgaan, welk gedrag wel en niet toelaatbaar is en wat het betekent om onderdeel te zijn van een gezin of een groep.

Je kunt als ouder bijvoorbeeld vrienden met kinderen uit nodigen om ze naast en met elkaar te laten spelen. Of creëer nieuwe spelsituaties, binnen én buiten. Zo komen kinderen in hun samenspel weer andere dingen tegen.

 

En vergeet vooral niet om plezier te maken met elkaar. Want daar draait samen leven en leren natuurlijk ook om!

Rekenmodule Kinderopvang

Maandlasten berekenen

Bekijk het aanbod van Solidoe!

Baby's

0 - 2 jaar

Peuters

2 - 4 jaar

Kinderen

4 - 13 jaar

Overig

aanbod

Rondleiding

Wil je even binnenkijken, onze medewerkers ontmoeten en de sfeer proeven? Dat kan! We geven je graag een rondleiding op onze locatie.

Echter kunnen we hier pas een datum voor prikken, zodra we ook daadwerkelijk plek hebben op onze locatie. Op die manier voorkomen we teleurstelling. Op dit moment geldt dat we voor (bijna) alle locaties een wachtlijst hebben. Het is daarom raadzaam om eerst je kind in te schrijven, zodat jullie op de wachtlijst komen te staan.

Werkwijze

Als organisatie voor kinderopvang denken we steeds na over onze rol in de opvoeding van de kinderen die aan ons toevertrouwd worden.

Missie

Iedereen de ruimte voor eigen wijze groei.

Visie

Solidoe wil de kinderopvang en het onderwijs transformeren tot één uitdagende en moderne (ontwikkel)omgeving voor het kind.

Overig nieuws
Vakantie tips 2024
Lees meer
Overig nieuws
Loose parts
Lees meer
Blog
Modderdag 2024
Lees meer
Blog
Internationale dag van de Culturele Diversiteit
Lees meer
Blog
Alle schermen de deur uit? Media Ukkie Dagen 2024
Lees meer
Blog
Het is weer zomertijd!
Lees meer