Terug naar school! Tips & tricks

Het grote lanterfanten is (bijna)voorbij! Aan het begin van de zomer strekken ze zich eindeloos voor je uit; die zes weken zomervakantie. Maar voordat je het weet is het weer zover en gaat school weer starten. Sommige kinderen gaan voor de eerste keer, terwijl anderen al meer ervaring hebben. Soms kan dit best spannend zijn en heeft je kind allerlei vragen: Hoe heet mijn juf? Komen er nieuwe kinderen in de klas? Denk je dat de nieuwe meester ook aardig is? Waar is mijn broodtrommel en beker? Een goede voorbereiding helpt bij een fijne start na de zomervakantie.

Onze tips & tricks:

Vakantie afsluiten

Een leuke en duidelijke afsluiting markeert het einde van de vakantie en de start van het nieuwe schooljaar. Bedenk samen met je kind(eren) hoe je de vakantie kan afsluiten. Als je hier een traditie van maakt, krijgt het meer betekenis en is het voor je kind heel duidelijk welke verandering er aan vast hangt.

 

Ritme biedt rust

Op tijd terug in het ritme van schooldagen maakt het wennen aan vroeg opstaan en stress rondom de ochtendspits een stuk beter te doen. Door in de week vóórdat de school begint op tijd naar bed te gaan, schuift het ritme weer wat op. Automatisch zullen de meeste kinderen dan ook weer wat eerder wakker gaan worden en kan je kind (of eigenlijk zijn of haar biologische klok) rustig wennen aan het vaste ritme. Leg dit ook op deze manier uit aan je kind wanneer het in eerste instantie misschien niet begrijpt waarom dat nú al moet. Zo zal er meer rust en structuur zijn zodra de schooldagen weer starten.

 

Lees en praat erover
Door samen te lezen en praten over weer naar school gaan, kun je je kind voorbereiden op deze overgang. Er zijn in de bibliotheek specifieke boeken te vinden over naar school gaan. Samen lezen over school en (weer) naar school en de BSO gaan, helpt je kind in de voorbereiding en geef het de kans om vragen te stellen of eventuele zorgen te bespreken. Op deze manier maak je ruimte om erover te praten en geef je impliciet al aan dat het oké is om er mee bezig te zijn van tevoren.

Zeker bij de kinderen die voor het eerst naar school gaan is het belangrijk om uit te leggen hoe het op school zal gaan. Je kan je kind vertellen bij welke juf of meester het in de klas komt, wie brengt het kind naar school, wie haalt het op, welke dagen gaat je kind naar de BSO, zijn er bekende kinderen op school of bij de BSO.

Kinderen die naar de buitenschoolse opvang bij Solidoe gaan, zijn met hun ouder(s) zelf welkom bij het kennismakingsgesprek. Ouders en kind maken kennis met de medewerker van de groep, ze wisselen informatie uit, wat zijn de gewoontes van het kind, hoe gaat het er aan toe op de opvang, wat heeft het kind nodig om goed te kunnen wennen en hoe gaat het ophalen uit school.

Je kind begrijpt misschien niet alles en zal  ook niet alles onthouden maar er luchtig over praten bereidt het kind wel voor op deze grote stap. Breng het luchtig en positief, wat lijkt het kind bijvoorbeeld zelf het leukste om te doen? Waar kijkt het naar uit?

 

Broodtrommel, beker…………………
Heel praktisch is het om samen met je kind te kijken of het alles heeft wat nodig is voor school. Is het nodig om nieuwe gymspullen aan te schaffen? En is die lekkende drinkbeker al vervangen? Pak vooraf samen de school- en gymtas in en leg de avond van te voren al de kleren klaar. Zo kan je kind rustig het nieuwe schooljaar starten!

 

Eerste schoolweken

Op tijd naar bed, vroeg opstaan en opschieten om weer op tijd op school te zijn. Op school weer opletten in de klas, na schooltijd naar de BSO, zwemles, sport of-hobbyclub, speelafspraken, kortom een hele overgang! Iedereen moet weer even wennen. Je kunt hiermee rekening houden door de dagen niet gelijk te vol te plannen en je kind de ruimte en rust te geven die het kan gebruiken om weer op te starten na die weken vakantie.

 

Nagenieten

En ………………..vergeet vooral niet om samen na te genieten van de vakantie! Kijk foto’s en filmpjes  terug, haal nog eens leuke vakantieherinneringen en -gevoelens op tijdens het avondeten en houd nog nét even wat meer tijd voor elkaar vrij de eerste weken.

Veel plezier in het nieuwe schooljaar!

Rekenmodule Kinderopvang

Maandlasten berekenen

Bekijk het aanbod van Solidoe!

Baby's

0 - 2 jaar

Peuters

2 - 4 jaar

Kinderen

4 - 13 jaar

Overig

aanbod

Rondleiding

Wil je even binnenkijken, onze medewerkers ontmoeten en de sfeer proeven? Dat kan! We geven je graag een rondleiding op onze locatie.

Echter kunnen we hier pas een datum voor prikken, zodra we ook daadwerkelijk plek hebben op onze locatie. Op die manier voorkomen we teleurstelling. Op dit moment geldt dat we voor (bijna) alle locaties een wachtlijst hebben en er geen plekken beschikbaar zijn. Het is daarom raadzaam om eerst je kind in te schrijven, zodat jullie op de wachtlijst komen te staan.

Werkwijze

Als organisatie voor kinderopvang denken we steeds na over onze rol in de opvoeding van de kinderen die aan ons toevertrouwd worden.

Missie

Iedereen de ruimte voor eigen wijze groei.

Visie

Solidoe wil de kinderopvang en het onderwijs transformeren tot één uitdagende en moderne (ontwikkel)omgeving voor het kind.

Overig nieuws
Blog: Alle schermen de deur uit? Media Ukkie Dagen 2024
Lees meer
Overig nieuws
Blog: Het is weer zomertijd!
Lees meer
Overig nieuws
De dag van de moedertaal
Lees meer
Overig nieuws
Nationale Voorleesdagen: voorlezen is belangrijk!
Lees meer
Overig nieuws
Train je brein met de Solidoe kerst-woordzoeker!
Lees meer
Overig nieuws
Tips & tricks: Hoe houd ik de Sinterklaastijd een beetje relaxt?
Lees meer