Sinterklaas, de goedheiligman Sint-Nicolaas of de Sint (voor vrienden en goede bekenden) is weer in het land! Een vrolijke en feestelijke tijd, vol gezelligheid, tradities en fantasie. De voordelen spreken voor zich, maar Sinterklaas kan ook voor veel spanning zorgen..
Magisch denken
Eén van de redenen waarom het zo spannend kan zijn rondom de feestdagen, is dat jonge kinderen nog geen onderscheid kunnen maken tussen herinneringen, werkelijkheid en fantasie. Deze lopen door elkaar. We noemen dit ‘magisch denken’. Kinderen tussen de 3 en 6 à 7 jaar kennen de wereld nog onvoldoende om deze goed te begrijpen. Hun fantasie kan uitkomst bieden: deze verzint oplossingen en vult aan. Hierdoor is alles mogelijk. Een voorbeeld: kinderen kunnen met eigen ogen zien dat hun pedagogisch medewerker zich verkleedt tot Sinterklaas of Piet, maar hebben de heilige overtuiging dat ze met Sinterklaas aan tafel zitten en hebben geen idee waar de pedagogisch medewerker gebleven is. Hoe ongeloofwaardig sommige verhalen rondom de decembermaand ook zijn, voor kinderen zijn ze écht.
Dit magische feest zorgt er ook voor dat kinderen kunnen oefenen met rollen, angsten overwinnen en het spelen met hun fantasie. Samen delen, liedjes zingen en verkleden als Sint of Piet. Sinterklaas is een feest voor alle kinderen. Bij Solidoe kunnen de kinderen, als zij dit willen, zichzelf verkleden als Sint of Piet, knutselen over sinterklaas, en misschien brengen Sint of Piet een bezoek aan de groep. Naast het magisch denken, kan dit feest kinderen ook spanning geven zoals slechter slapen, prikkelbaar, sneller boos of huilen, plast ineens weer in bed of is drukker dan normaal.
Tips voor een “relaxte” Sinterklaasperiode
- Maak keuzes
Er is in november en december ontzettend veel te doen rondom de Sint. De intocht op tv, in het dorp, Sinterklaasshows, Sinterklaasvieringen thuis, bij opa en oma, op het werk, op school, de sportclub. Bedenk van tevoren aan welke activiteiten je je kind allemaal laten deelnemen, zodat je met rust en aandacht hier van kan genieten.
- Sinterklaas boekjes lezen
Praat samen en lees samen over Sinterklaas. Er zijn veel boekjes die kinderen kunnen helpen begrijpen wie Sinterklaas is, wat hij komt doen en wanneer hij weer weggaat. Hierdoor leert je kind wat er gaat gebeuren en ontdek jij wat er in zijn/haar hoofd omgaat.
- Zorg voor voldoende rust/ontspanning
Zorg dat jouw kind voldoende rust krijg. Even wat Sinterklaas-vrije momenten. Probeer jouw kind voldoende te laten slapen. Tijdens het slapen verwerken kinderen wat er die dag gebeurd is en verwerken ze alle prikkels. Houd zoveel mogelijk normale bedtijden en het vertrouwde avondritueel aan om te gaan slapen.
- Wees flexibel
Voor sommige kinderen is het een spannende gedachte dat Piet ’s nachts in huis komt. Wees flexibel en verzin dan iets anders. Hang bijvoorbeeld samen een briefje op de buitendeur met de vraag of Piet het pakje of snoep door de brievenbus wil gooien.
- Gebruik Sint en Piet niet als boeman
“De “eetpiet” ziet het als je je bord niet leeg eet hoor!’ Gebruik Sint en Piet niet als middel om ervoor te zorgen dat je kind doet wat jij wilt. Zo wordt het allemaal nog spannender!
- Pakjesavond
Bedenk vooraf hoe je pakjesavond gaan vieren. Begin lekker op tijd, zo bouwt de spanning niet al te veel op. Maak afspraken over het uitpakken van de cadeautjes (bijvoorbeeld om de beurt een cadeautje pakken). Als jullie het feest samen met een ander gezin willen vieren, stem dan af hoeveel cadeautjes ieder kind ongeveer krijgt.
- Neem bewust afscheid van Sinterklaas na 5 December
Je kunt jouw kind helpen met het afsluiten van de Sinterklaasperiode door erbij stil te staan dat Sinterklaas nu echt weer weg is. Doe dit door een uitzwaaimoment, een boekje lezen etc.
Kortom: bied je kind voorspelbaarheid, rustmomenten en zoveel mogelijk de vaste regelmaat. Breng je kind (behalve misschien op pakjesavond) lekker op tijd naar bed! En…. geniet vooral samen van een hele gezellige tijd.