Waarom Sinterklaas altijd pech heeft en dat juist goed is voor de ontwikkeling van kinderen

Een gezonken pakjesboot zorgde voor ontdane kinderen en klagende ouders. Nu zit het Sinterklaas natuurlijk nooit mee op de weg hier naartoe, er is écht altijd wel wat, maar dat is eigenlijk alleen maar goed..

Kritisch denken, creatieve oplossingen verzinnen, zelfvertrouwen, veerkracht. Het zijn allemaal (21-eeuwse) vaardigheden waarvan ouders graag zien dat kinderen deze ontwikkelen. Voor de nabije toekomst, maar ook zeker voor ‘later’, want er zullen steeds meer ingewikkelde vraagstukken ontstaan waarbij dit soort vaardigheden hard nodig zijn om staande te blijven.

De eerste reactie is waarschijnlijk dat je je kinderen wilt beschermen bij het risico op tegenslag en teleurstelling. Want de wereld is al zo hard. Wie weet denk je er zelfs over om ons kleine Vaderlandse leugentje dan maar eerder op te biechten. Maar kinderen leren door doen, meemaken, beleven, experimenteren, oefenen. Dus dat geldt ook voor tegenslagen en de eventuele emoties die daarbij horen.

Wanneer je kinderen bij een ‘tegenslag’, zoals een gezonken pakjesboot, vraagt wat ze ervan vinden, wat ze voelen, maar ze ook vraagt; ‘Hoe zou jij dit oplossen? Wat denk je dat Sinterklaas nu kan doen?’, dan leer je ze out of the box en oplossingsgericht denken, je geeft ze veerkracht mee en ze bouwen zo aan het kunnen vertrouwen op zichzelf.

Het ‘verhaal’ van Sinterklaas en andere sprookjes, waarin er ook altijd iets spannends zit, dragen op die manier bij aan de ontwikkeling van kinderen die de toekomst prima aan kunnen. Hans werd niet opgegeten door heks dankzij de inventiviteit van Grietje en ook Klein Duimpje blonk uit in creatief denken met z’n kiezelsteentjes, wisseltrucs en veerkracht. ‘Het zit nu niet mee, maar ik heb eerder tegenslagen meegemaakt en toen ben ik er ook zelf weer bovenop gekomen.’ En Sinterklaas trouwens ook:)

 

Rekenmodule Kinderopvang

Maandlasten berekenen

Bekijk het aanbod van Solidoe!

Baby's

0 - 2 jaar

Peuters

2 - 4 jaar

Kinderen

4 - 13 jaar

Overig

aanbod

Rondleiding

Wil je even binnenkijken, onze medewerkers ontmoeten en de sfeer proeven? Dat kan! We geven je graag een rondleiding op onze locatie.

Echter kunnen we hier pas een datum voor prikken, zodra we ook daadwerkelijk plek hebben op onze locatie. Op die manier voorkomen we teleurstelling. Op dit moment geldt dat we voor (bijna) alle locaties een wachtlijst hebben en er geen plekken beschikbaar zijn. Het is daarom raadzaam om eerst je kind in te schrijven, zodat jullie op de wachtlijst komen te staan.

Werkwijze

Als organisatie voor kinderopvang denken we steeds na over onze rol in de opvoeding van de kinderen die aan ons toevertrouwd worden.

Missie

Iedereen de ruimte voor eigen wijze groei.

Visie

Solidoe wil de kinderopvang en het onderwijs transformeren tot één uitdagende en moderne (ontwikkel)omgeving voor het kind.

Overig nieuws
Tips & tricks: Hoe houd ik de Sinterklaastijd een beetje relaxt?
Lees meer
Blog
Tips & tricks: Omgaan met akelig nieuws
Lees meer
Blog
Kinderboekenweek 2023 ‘Bij mij thuis’; een mooie ingang naar het onderwerp ‘diversiteit’
Lees meer
Blog
Tips & tricks: Week tegen pesten: samenleven kun je leren!
Lees meer
Blog
Terug naar school! Tips & tricks
Lees meer
Blog
Modderdag 2023: vies worden mag!
Lees meer