SportzomeršŸ˜Š

 

Omgaan met winnen en verliezen vraagt oefening.
Wat heerlijk dat er dit jaar weer veel sportevenementen plaatsvinden. Sport is onlosmakelijk verbonden met winnen en verliezen. Goed om te beseffen dat kinderen omgaan met winnen en verliezen ook moeten leren.

Kinderen beginnen vanaf een jaar of 4 een spel met eenvoudige spelregels te begrijpen. Pas wanneer ze de spelregels snappen wordt het wedstrijdelement belangrijk. Winnen en verliezen roept emoties op. Bij verliezen; boos worden, weglopen, bordspel omgooien, en bij winnen soms andere uitschelden voor losers.

Voor de allerjongste kinderen is het fijn dat ze eerst ervaren dat spelletjes of sporten leuk is. Maak het wedstijd element nog niet te belangrijk. Kies spelletjes waar de ā€œgeluksfactorā€ een rol speelt (bijv. met dobbelsteen) waardoor verliezen niet een persoonlijk falen is en het makkelijker is om te roepen dat het pech is. Benoem dat het jammer is: volgende keer beter. Daag ze uit om nog eens te proberen, maar dwing dat niet af. Ook coƶperatieve spelletjes (waarbij kinderen moeten samenwerken is een goede manier om te leren omgaan met winnen en verliezen (bijv. Max de kat)

sport afbeelding blog

Vanaf 7 jaar starten kinderen met samenwerken en snappen ze dat de regels van een spel een functie hebben. Tot ongeveer 8/ 9 jaar domineert het primitieve deel van het brein waar de emoties zit, nog vaak de reacties van het kind, dus belangrijk om kinderen te blijven helpen omgaan met emoties.Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā  Ā 

Wanneer het toch ontaard in boos gedrag is een beroep doen op het gezonde verstand niet handig omdat kinderen op dat moment nog vanuit emotie reageren (denk aan het primitieve brein). Benoem of laat blijken dat je snapt dat het kind teleurgesteld is en laat het even met rust. Op een later moment bespreek je het gedrag: teleurgesteld of boos zijn mag, maar niet schreeuwen, slaan of een ander pijn doen.

Vanaf 10 jaar mag je verwachten dat kinderen redelijk omgaan met winnen en verliezen: er komt dan ook meer ruimte om te leren een sportieve winnaar te zijn: de tegenstander niet uitlachen maar een hand geven en bedanken voor het spel.

Spelletjes maar ook sportwedstrijden zijn een minicursus omgaan met teleurstellingen en om die ā€œcursusā€ te laten slagen moet je het langzaam opbouwenšŸ˜Š

En let op! Wat laat jij als volwassenen zien of horen wanneer je favoriet speler of team verliest???

Rekenmodule Kinderopvang

Maandlasten berekenen

Bekijk het aanbod van Solidoe!

Baby's

0 - 2 jaar

Peuters

2 - 4 jaar

Kinderen

4 - 13 jaar

Overig

aanbod

Rondleiding

Wil je even binnenkijken, onze medewerkers ontmoeten en de sfeer proeven? Dat kan! We geven je graag een rondleiding op onze locatie.

Echter kunnen we hier pas een datum voor prikken, zodra we ook daadwerkelijk plek hebben op onze locatie. Op die manier voorkomen we teleurstelling. Op dit moment geldt dat we voor (bijna) alle locaties een wachtlijst hebben en er geen plekken beschikbaar zijn. Het is daarom raadzaam om eerst je kind in te schrijven, zodat jullie op de wachtlijst komen te staan.

Werkwijze

Als organisatie voor kinderopvang denken we steeds na over onze rol in de opvoeding van de kinderen die aan ons toevertrouwd worden.

Missie

Iedereen de ruimte voor eigen wijze groei.

Visie

Solidoe wil de kinderopvang en het onderwijs transformeren tot Ć©Ć©n uitdagende en moderne (ontwikkel)omgeving voor het kind.

Overig nieuws
Blog: Alle schermen de deur uit? Media Ukkie Dagen 2024
Lees meer
Overig nieuws
Blog: Internationale dag van de Culturele Diversiteit
Lees meer
Overig nieuws
Blog: Het is weer zomertijd!
Lees meer
Overig nieuws
De dag van de moedertaal
Lees meer
Overig nieuws
Nationale Voorleesdagen: voorlezen is belangrijk!
Lees meer
Overig nieuws
Train je brein met de Solidoe kerst-woordzoeker!
Lees meer